Midt i oppfordringer om en boikott, stiller kontroversen «Hogwarts Legacy» spørsmål om hva det vil si å være en «Harry Potter»-fan

Kvelden før hun besøkte Wizarding World of Harry Potter i Universal Studios Hollywood, lurte Brittany Katter på om reisen var en feil.

“Harry Potter”-universet skapt av forfatteren JK Rowling har vært en del av livet hennes i nesten 25 år, men fornyet kontrovers rundt forfatteren og et nytt videospill basert i hennes verden ga Katter en pause.

Hun hadde lenge utsatt et besøk, men hennes dype tilknytning til fantasiverdenen vant til slutt.

«Jeg begynte å lese «Harry Potter» da jeg var 11,» sa Katter, 36, mens hun pakket ut en ny tryllestav i en av fornøyelsesparkens skjulte smug. «Det representerer ganske mye en flukt og et trygt sted. Jeg begynte å høre på det som voksen igjen, og det var en fullstendig stresslindring i en turbulent tid.»

Men mer enn to tiår etter utgivelsen av den første boken er det ikke alle lesere som vokste opp med å se for seg hallene på Galtvort og nippe til Butterbeer i Hogsmeade, som fortsatt anser “Harry Potters”-verdenen som et trygt sted.

I flere uker har det brygget en kamp blant spillere ettersom deler av samfunnet har oppfordret til en boikott av «Hogwarts Legacy», et spill som foregår omtrent 100 år før hendelsene i «Harry Potter»-bøkene. Debatten, som først startet da spillet ble annonsert i 2020 og fornyet midt i utgivelsen denne måneden, sentrerer seg om et moralsk spørsmål: Kan fans støtte «Hogwarts Legacy» og «Harry Potter»-franchisen samtidig som de fordømmer Rowlings kommentarer om transpersoner og kjønn identitet?

Synspunktene hennes, som er delt på nettet de siste tre årene, har blitt mye kritisert som transfobiske, noe som har ført til at mange fans har slitt med nostalgien og tilknytningen til en fortelling som i årevis ga dem glede og en følelse av tilhørighet.

Et etterlengtet rollespill med stort budsjett fra Warner Bros. Games-datterselskapet Avalanche Software, «Hogwarts Legacy», har reist spørsmål om å skille kunst fra en kunstner og om hva vårt popkulturelle forbruk sier om vår tro.

Kritikere har kalt forfatterens meninger – og forbrukernes støtte til spillet – farlige i en tid da en bølge av lover mot LHBTQ har blitt introdusert i statlige lovgivere over hele landet. Mange som elsker “Potter”-verdenen er enige i den kritikken, men hevder at det er fansen som virkelig brakte universet til live. .

“Ingenting kan røre det,” sa Katter. “De politiske meningene hun har som er skadelige kan ikke berøre det.”

Å utforske trollmannsverdenen, la hun til, kan bidra til å vise verden at “Harry Potter”-fandomen er større og mer inkluderende enn noen tro som den fiktive verdens skaper har.

For Dylan Whitaker er “Potter”-universet forlokkende fordi det “får deg til å stille spørsmål ved hva som er ekte og din måte å tenke på.”

“Hun er åpenbart ganske assosiert med merket, men jeg føler at merket er større enn henne nå,” sa Whitaker, 31, om Rowling midt i å knipse smarttelefonbilder av Universals film om Hogsmeade. «Skapere kan lage innhold som er inkluderende for alle, og kanskje ikke så mye som «Dette er JK Rowlings greie». Hold deg unna det, så kan moroa fortsette.”

Til tross for debatten, mener analytikere at oppfordringer til å boikotte spillet ikke vil skade salget. Selv om offisielle salgstall ikke har blitt offentliggjort, har «Hogwarts Legacy» konsekvent ledet salgsoversikten på den digitale distribusjonstjenesten for videospill Steam siden lanseringen forrige uke. Rapporter fra Storbritannia viser at spillet hadde den største lanseringen for et “Harry Potter”-temaspill til dags dato.

Michael Pachter, en forskningsanalytiker hos Wedbush Securities, sa at bruddene om «Gvintvorts arv» kan påvirke salget med rundt 10 prosentpoeng.

“Hvis spillet skulle selge 5 millioner enheter, vil det selge 4,5, noe sånt,” sa han. “Og du vil aldri vite. Vi vil ikke kunne skjelne forskjellen. Jeg tror ikke nok folk bryr seg om at det blir en utbredt masseboikott, med folk som marsjerer, tusenvis av mennesker dukker opp med skilt foran Warner Bros.’ porter.”

Spillet har også timing på sin side, la Pachter til, fordi spill utgitt på våren “pleier å gjøre det veldig bra” på grunn av mangel på konkurranse.

Andrew Uerkwitz, senioranalytiker hos Jefferies, sa at debatten rundt “Gvintvorts arv” har drevet bevissthet rundt spillet, og til slutt fungerer som gratis markedsføring.

“Ja, det har vært kontroverser … men det tar ikke bort fra hvor elsket ‘Harry Potter’ og ‘Harry Potter’-universet er,” sa han. “Basert på salgs- og Metacritic-score og brukerscore, har spillet oppfylt eller overgått kvalitetsforventningene.”

Likevel har ikke kontroversen stoppet både fans og kritikere fra å gjøre personlige angrep mot hverandre på nettet. Videospillpublikasjoner har kranglet om de i det hele tatt burde anmelde «Gvintvorts arv».

Spillnettstedet IGN inkluderte et notat med sin anmeldelse, som i stor grad omgikk kontroversen, og argumenterte i stedet for at kritikerens rolle er «å svare på spørsmålet om hvorvidt vi synes at ‘Hogwarts Legacy’ er morsomt å spille og hvorfor; om det er etisk å spille er et eget, men fortsatt veldig viktig spørsmål.» GameSpot, i mellomtiden, hilste spillets lansering med en primer om transkjønnede veldedige organisasjoner og et detaljert essay som skisserte Rowlings kommentarer og hvordan transsamfunnet ser på dem, og til slutt ba spillerne om å stå i solidaritet med sine trans-kolleger.

De som bestemmer seg for å spille har sett seg nødt til å begrunne avgjørelsen.

Da Samira Early skrudde på Twitch-strømmen sin en nylig ukedag og logget på «Hogwarts Legacy», sillet kommentarer om boikotten inn i strømmen hennes mens hun kjempet mot et stort pansret troll, unngikk angrep og slengte trylleformler.

«Dude, bare spill spillet hvis du vil spille det. Jeg er en transjente. Jeg elsker «Harry Potter». Jeg hater JK Rowling,” fortalte Early, som streamer under Twitch-håndtaket TheYishai, til nesten 10 000 seere. “Det er et “Harry Potter”-spill. Det handler om (uttrykkelige) trollmenn.»

Omtrent 1,28 millioner mennesker så på «Hogwarts Legacy»-innhold på Twitch sist torsdag i forkant av den offisielle utgivelsen 10. februar, ifølge spillets utviklere – noe som gjør det til det mest sette enkeltspillerspillet noensinne på plattformen.

Det er opp til hver spiller å bestemme om de vil unngå spillet, sa Early. Hun respekterer at andre mennesker ikke ønsker å spille eller bruke pengene sine på et spill som Rowling tjener på, sa hun, men onlineangrepene på streamere som liker «Hogwarts Legacy» går over en grense.

«Jeg ble kalt en stormann. Jeg ble kalt transfob, homofob, sa hun i et intervju. «Jeg ble kalt et stykke menneskelig søppel. Jeg ble kalt totalt avskum – det er bare for å nevne noen.»

Gemma Stone, medgründer av nettstedet Trans Writes, sa at hun forstår hvorfor spillet har så bred appell: «Harry Potter»-universet har lenge manglet et ekspansivt rollespill som «Hogwarts Legacy».

Spillet foregår lenge før hendelsene i kjernebøkene, og følger et lignende heroisk plot med en dyp dedikasjon til detaljer. Spillere kan bruke timevis på å utforske hallene og rommene på Galtvort før de går utenfor slottet.

Stone pleide å være en fan av de eldre “Harry Potter”-videospillene, hvorav mange ikke har det beste kritiske ryktet.

“Jeg forstår hvorfor spillet er så populært,” sa Stone. “Det er den tingen vår generasjon av spillere har bedt om så lenge.”

Det var før Rowlings kommentarer om transpersoner, sa hun.

“Jeg har mye nostalgi og barndomstilknytning til ‘Harry Potter’, men jeg kan ikke engasjere meg i den franchisen lenger,” sa Stone. “Jeg har lenge vært klar over JK Rowling på dette tidspunktet. Jeg har gått forbi å være knust. Jeg er bare sint.”

I 2020 twitret Rowling en melding som refererte til «mennesker som menstruerer» og sa: «Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for disse menneskene. Noen hjelpe meg. Wumben? Wimpund? Woomud?”

Tusenvis av mennesker reagerte på tweeten, mange av dem fornærmet av hennes kommentarer. Forfatteren doblet seg og twitret igjen: «Hvis sex ikke er ekte, blir den levde virkeligheten til kvinner globalt slettet», skrev hun og la til at hun støttet «enhver transpersons rett til å leve på en måte som føles autentisk og komfortabel for dem. ”

Noen dager senere publiserte hun et stykke på nettstedet sitt om hennes “grunner for å uttale seg om sex- og kjønnsspørsmål” og tvitret det med kommentaren “TERF wars.” (TERF står for trans-ekskluderende radikalfeminist.)

I innlegget forteller hun om sin tidligere støtte til Maya Forstater, som mistet jobben i London i 2019 og anla søksmål med påstand om diskriminering basert på det hun kalte hennes “kjønnskritiske” synspunkter, inkludert hennes tro på at “det er umulig å endre kjønn” .”

Rowlings kommentarer og essayet som fulgte fikk medlemmer av “Harry Potter”-besetningen – inkludert Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint og Bonnie Wright – til å svare til støtte for det transkjønnede samfunnet.

I en trailer som ble utgitt denne uken for en podcast med tittelen «The Witch Trials of JK Rowling», sier Rowling til sine kritikere: «Du kunne ikke ha misforstått meg mer dyptgående.»

En talsperson for Warner Bros. Games nektet å kommentere. En representant for Rowling sa at forfatteren ikke ville diskutere «Hogwarts Legacy».

Spillutvikleren Avalanche Software forsøkte å distansere seg fra Rowlings kommentarer, og pekte på spillets inklusivitet som bevis på at det er ment for et bredt spekter av spillere.

Spillets karaktergenerator lar spillere lage en karakter med attributter av alle kjønn, og spillet er befolket med en mangfoldig rollebesetning. En uttalelse på spillets offisielle nettsted bemerker at Rowling ikke hadde noen innspill om «Gvintvorts arv».

“Rowling var ikke involvert i opprettelsen av spillet, men som skaperen av trollmannsverdenen og en av verdens største historiefortellere, er hennes ekstraordinære forfatterskap grunnlaget for alle prosjekter i trollmannsverdenen,” heter det i uttalelsen. “Dette er ikke en ny historie fra JK Rowling, men vi har samarbeidet tett med teamet hennes om alle aspekter av spillet for å sikre at det forblir i tråd med de magiske opplevelsene fansen forventer.”

For streameren Veronica «Nikatine» Ripley er Rowlings manglende involvering irrelevant.

“Jeg sier ikke til noen at de ikke skal spille ‘Harry Potter’,” sa Ripley. «Jeg forteller dem at du ikke kan finansiere transfobi og så fortsatt hevde at du er en alliert. Du kommer ikke til å opptre overrasket eller såret når transpersoner påpeker det. Som skapere har vi et visst ansvar overfor samfunnet vårt.»

Det er ingen som skiller kunst fra kunstner, la Ripley til.

“Jeg tror at de fleste samtalene om hvorvidt vi skal skille kunsten fra kunstneren eller ikke er fra kunstnere som allerede er døde,” sa Ripley. “Ingen tvinger deg til å konsumere en luksusvare. Det er bokstavelig talt titusenvis av videospill der ute. Har du noen anelse om hvor mange magiske trollmannsspill det finnes? Det er bokstavelig talt ingen ende på det.”

Som svar på spillets utgivelse har mange i transskapersamfunnet fremhevet en spillpakke for salg på uavhengig-fokusert butikkfront itch.io kalt “Trans Witches Are Witches.” For $60 får spillere et utvalg av fantasispill og kunst fra LHBTQ+-skapere.

Noen titler utforsker å gå på en trollmannsskole og navigere forelskelser – «Tomorrow for Mar» – mens andre fokuserer på historiefortelling, inkludert et spill om å helbrede monstre kalt «Alle magiske skapninger, store og små». Så langt har pakken samlet inn $152 767 for utviklerne.

Noen har brukt spillets utgivelse som en mulighet til å samle inn penger til organisasjoner som støtter transpersoner – et grep noen har kritisert, og sier at streamere burde spille et spill fra en transutvikler i stedet.

Etter 11 timer med spilling forrige uke, samlet Early, streameren, inn $1525 og donerte pengene til National Center for Transgender Equality.

“Jeg tenkte at å gjøre denne veldedighetsstrømmen, der jeg bruker IP-adressen hennes til å donere penger til en sak som både hun hater, og som jeg virkelig ønsker å støtte, er det beste jeg kan gjøre,” sa hun med henvisning til Rowling.

Bidragene hun ga med inntektene fra strømmen hennes var ikke gode nok for noen seere, som fortsatte å kritisere henne for å spille. En overvåker fortalte henne at uansett hvor mye penger hun donerte til veldedighet, ville det aldri gjøre opp for støtten til spillet.

Men fans som fortsetter å utforske “Harry Potter”-universet, ser en mulighet til å gå foran som et godt eksempel ved å fjerne seg fra Rowlings tro og bygge et fandom som overgår forfatteren.

“Jeg får så mye glede ut av dette, og det har en motstandskraft,” sa Katter på Wizarding World. “Jeg kan få andre mennesker, som hun kanskje ikke gjør trygge med meningene sine, til å føle seg trygge ved å være her og støtte dem i disse områdene.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *